English | Magyar

Projektek

LIFE+

A Hortobágy Természetvédelmi Egyesület a Hortobágyi Nemzeti Park, a Balmazújvárosi Nagyszikért Alapítvány és a Tiszatáj Közalapítvány közreműködésével 2007-ben sikeres EU-LIFE+ pályázatot nyújtott be a balmazújvárosi Nagyszik - Magdolna-puszta komplex élőhely rehabilitációjára. A program kidolgozása során a védelmi státusz fokozásához szükséges lépések biztosítására, a területben rejlő ökoturisztikai potenciálra illetve a piacon lévő hiányra alapozva, valamint a szükséges természetvédelmi, társadalmi és gazdasági funkciók biztosítása érdekében egy ökoturisztikai látogatóközpont és szálláshely komplexum kialakítását határozta el a Balmazújvárosi Nagyszikért Alapítvány.

A projekt keretében számos őshonos háziállatfaj került alkalmazásra, amelyek legelésükkel nagymértékben hozzájárulnak az élőhely megfelelő kezeléséhez.


Mangalica (Fotó: ifj. Oláh János – Sakertour)

Bővebben erről a HTE oldalán olvashat.

Látogatóközpont

Az EU-LIFE+ pályázathoz kapcsolódóan a védelmi státusz fokozásához szükséges lépések biztosítására, a területben rejlő ökoturisztikai potenciálra illetve a piacon lévő hiányra alapozva, valamint a szükséges természetvédelmi, társadalmi és gazdasági funkciók biztosítása érdekében egy ökoturisztikai látogatóközpont és szálláshely komplexum kialakítását határozta el a Balmazújvárosi Nagyszikért Alapítvány.

Alapítványunk 2007 februárjában az ÉAOP-2007-2.1.1.b „Versenyképes turisztikai termék- és attrakciófejlesztés” támogatási jogcím keretében „A fenntartható tájhasználat feltételeinek komplex kialakítása a Balmazújvárosi Nagysziken: Ökoturisztikai látogatóközpont fejlesztése” címmel sikeresen pályázott. A kétkörös pályázati rendszert követően 2009 november végén írtuk alá az ÉAOP-2.1.1/B-2f-2009-0001 számú pályázat szerződését. A beruházás összértéke 225 197 845 forint 75%-os támogatási szint mellett 168 898 383 támogatást kapunk EU-s és hazai forrásból.

A látogatóközpont az ország eddigi legnagyobb ökoépítészeti módszerekkel kivitelezett és üzemeltetett épületegyüttese. A felhasznált építőanyagok (szalmabála, fa, vályog); a megújuló energiaforrások (nap- és biomassza energia) használata, valamint egyéb, az épület működési hatásfokát javító aktív és passzív építészeti megoldást alkalmazunk. Az épületek és funkcióinak, valamint a tervezett alapszolgáltatásoknak elsődleges és fő célja a helyi természeti kulturális értékek és örökség kommunikációja, a fenntarthatóság gyakorlati demonstrálása és megvalósítása táji szinten.


Több tízezer daru keresi fel a Hortobágyot vonuláskor (Fotó: ifj. Oláh János – Sakertour)

Amire nem számítottunk a 2010 év szélsőségesen csapadékos időjárása volt, a rekord mennyiségű csapadék rekord magasságú belvizet eredményezett ami a tervezett épületek helyén – eddig sohasem látott módon – gumicsizmáink maximális szárhosszát is meghaladta.

Temető rehabilitáció

Az Alapítvány sikeres kérelmet nyújtott be a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében meghirdetett „Vidéki települések megújítása és fejlesztése” jogcím keretében a Nagyszik tőszomszédságában található egykori Újvilág temető és környezetének rehabilitációjára. A projekt keretében a Balmazújvárosi Református Egyházközség tulajdonában lévő 2,1 hektáros az 1970-es évek közepén lezár temető és a szomszédos, az Alapítvány, a HTE és magánszemélyek tulajdonában lévő 1,5 ha terület kerül rehabilitációra.

A temető jelenleg erősen elhanyagolt állapotban van, szemetes, áthatolhatatlan gaz borítja. A projekt során a zöld felület megújul. A kegyeleti szempontok messzemenő betartása mellett eltávolítjuk az ecetfákat és a különböző tüskés bokrokat, és majdnem 400 darab őshonos többéves vegyes faállományt ültetünk több mint 3000 cserjével, padokkal, kerékpártárolóval.

Az így kialakított zöldterület hosszú távon biztosítja a felhagyott temető fennmaradását és reményeink szerint a temetőt érdemessé teszi helyi védelemre. A ligetes erdőfolt ugyanakkor eredményesen szolgálja a Nagysziken folyamatban lévő élőhely-megőrzési projekt természetvédelmi szempontjait a védelmi (puffer) zóna megerősítésével és biztosításával.

A projekt kertében egy híd is kialakításra kerül a Debreceni úton lévő belvízelvezető árkon [felugró ablak híd pdf], így lehetőség nyílik a jelenleginél biztonságosabb parkolásra is. A beruházásnak ez a része több célt is szolgál, lehetővé teszi a LIFE+ projektet bemutató központ látogatását is.

Kivitelezés ideje 2011 március – 2011 december, a projekt több mint 43 millió forint támogatásból valósul meg.